Bekijk zomerbloeiers

Voorjaarsbloeiende bolgewassen

Uitgebloeide bloembollen

De bloembollen hebben wekenlang in de tuin geschitterd, zo gezellig! Maar dan zijn ze uitgebloeid. Wat doe je met uitgebloeide bloembollen? Het is niet zo’n fraai gezicht om de bloemen te laten verwelken en de steel en het blad geel te zien worden. Maar ja , is het nu het beste om ze af te knippen of niet?

Twee keuzes met uitgebloeide bloembollen

Wat je met uitgebloeide bloembollen moet doen hangt helemaal van je eigen keus af. Wil je volgend jaar weer van dezelfde bloembollen genieten en hou je van tuinieren? Dan kun je ze bewaren. Wil niet teveel werk en volgend jaar weer nieuwe soorten en kleuren bloembollen uitproberen? Dan hoef je er niets mee te doen.

Uitgebloeide bloembollen bewaren

De echte tuinliefhebbers maken vaker de keus om de uitgebloeide bloembollen te bewaren om er volgend jaar opnieuw van te kunnen genieten. De belangrijkste regel bij uitgebloeide bloembollen is dat het loof (de stengel en het blad) van de bloembollen moet afsterven. Dan kunnen de uitgebloeide bloembollen weer voeding uit het bladgroen opnemen. Dat doen ze om sterk genoeg te worden om volgende jaar weer goed te kunnen groeien en bloeien. Op het moment dat ook het blad en de steel volledig afgestorven is kunnen de bloembollen uit de grond gehaald worden. Hierna kunnen de uitgebloeide bloembollen in een kartonnen doos droog en koel bewaard worden totdat ze volgend jaar weer de grond in kunnen.

Scroll naar top