Bekijk zomerbloeiers

Voorjaarsbloeiende bolgewassen

Bloembollen planten

Omdat de bloem al in de bol aanwezig is, zijn er geen ‘groene vingers’ nodig om te kunnen bloembollen planten. In vijf stappen is het gedaan, het lukt altijd! Voordat je het weet, lig je met je neus op de aarde om de eerste groene puntjes die zich boven de grond wagen te bewonderen. En dat is nog maar het begin van de verrassing.

Waarom bloembollen planten?

Droge bloembollen- en knollen worden verkocht in verpakkingen met daarop vaak een afbeelding van de bloem. Dat komt omdat bloembollen in eerste instantie niet kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Maar schijn bedriegt. Wanneer de bollen na het bloembollen planten zich te goeddoen aan aarde en wat water, dan ontpoppen ze zich tot ware tuinjuwelen. De droge bloembollen transformeren tot prachtige bloemen die de tuin opvrolijkt.

Waar bloembollen planten?

Bloembollen vinden een zonnig plekje in de tuin heerlijk. Een plek in de half schaduw is ook prima, ze bloeien dan wat later. Bijna elk grondsoort is geschikt het planten van bloembollen, behalve extreem natte grond. In natte grond verstikken en verrotten de bloembollen namelijk. In potten of bakken groeien bloembollen ook goed. Zorg er voor het bloembollen planten wel voor dat er gaten onder in de pot zitten zodat te veel water weg kan lopen.

Wanneer bloembollen planten?

Bloembollen planten doe je vanaf half september tot half december. Maar wat is nu het meest ideale moment in deze drie maanden? Wanneer de temperatuur onder de 10 graden is, staat het startsein op groen. Je kunt dan naar hartenlust de tuin beplanten. Zorg er wel voor dat het niet vriest, de bloembollen moeten voor de vorst in de grond zitten.

Hoe bloembollen planten?

Bloembollen planten is niet moeilijk, in vijf stappen is het voor elkaar.

Stap 1
Graaf of een gat voor een groep bloembollen of individuele gaten voor het planten van enkele bloembollen of kleinere groepjes. De grootte van de bloembol bepaalt hoe diep je moet planten. Grote bloembollen (5 cm en groter) moeten 15 cm diep worden geplant en kleine bloembollen (2,5 – 5 cm) 7 tot 10 cm diep.

Stap 2
Verwijder onkruid en kleine steentjes en mix daarna wat tuinaarde door de grond om het beter te draineren.

Stap 3
Zet de bloembollen zachtjes in de grond met de punt naar boven. Duw hierbij niet te hard op de bloembol want dan beschadigen ze. Grote bloembollen hebben een afstand van 7 tot 20 centimeter nodig en kleine bollen 3 tot 7 centimeter.

Stap 4
Bedek de bloembollen met de uitgegraven aarde.

Stap 5
Als de grond droog is geef de bollen dan wat water.

Scroll naar top