Bekijk zomerbloeiers

Voorjaarsbloeiende bolgewassen

Bloembollen soorten

De ene bloembol bloeit ieder jaar op nieuw en de andere niet. En sommige bloembollen breiden ook nog eens uit van 10 naar honderd! Hoe zit dat met verschillende bloembollen soorten? Samengevat kunnen bloembollen worden onderverdeeld in drie verschillende soorten; eenjarige bloembollen, meerjarige bloembollen en verwilderingsbloembollen.

Wat zijn eenjarige bloembollen soorten?

De eerste groep binnen de bloembollen soorten, de eenjarige, bloeien letterlijk een jaar. Na de bloei sterven de bloembollen direct af. Eenjarige bloembollen staan bekend om felle kleuren en worden daardoor vaak gebruikt om een massaal kleureffect te creëren. Denk bijvoorbeeld aan bloemperken met grote groepen krokussen en tulpen, zeeën van blauwe druifjes in borders of lange linten met grootkronige narcissen in het gras.

Wat zijn meerjarige bloembollen soorten?

De tweede groep binnen de bloembollen soorten, de meerjarige, zijn bloembollen die meerdere jaren achter elkaar bloeien. Deze bloembollen hoeven maar een keer geplant te worden. Na de bloei blijven de bloembollen in de grond zitten zodat het loof (de steel en bladeren) rustig de tijd krijgt om af te sterven en de bloembollen zich ondergronds voor kunnen bereiden op het volgende groeiseizoen. Meerjarige bloembollen volgen daarmee dezelfde groeicyclus als die van vaste planten. Bepaalde narcissen-, tulpen- en hyacintencultivars en een groep bijzondere bolgewassen zijn meerjarige bloembollen.

Wat zijn verwilderingsbollen?

De derde groep binnen de bloembollen soorten, de verwilderingsbollen, lijken op meerjarige bloembollen maar hebben nog net iets meer te bieden dan. Je hoeft ze net als meerjarige bloembollen maar een keer te planen en verwilderingsbollen blijven na de bloei ook in de grond en komen ook ieder jaar terug. Maar als extraatje breiden ze zich ook nog eens uit. Een groep van 10 verwilderingsbollen kan dus een groep van 100 worden. Hierbij kan de standplaats langzaam verschuiven. Verwilderingsbollen zoals sneeuwklokjes en krokussen in gazons kunnen als losstaande beplanting prachtige sierwaarde aan de tuin geven. Narcissen, sterhyacinten en lenteklokjes zijn perfect om te gebruiken als onderdeel van bestaande beplanting, of onder bomen en heesters.

Scroll naar top